Održana četvrta edukacija na eksperimentalnom nasadu pitomog kestena u Vojniću

Na plantaži kestena u općini Vojnić, na k.č. 3768 i k.č 3767  k.o. Krstinja u Donjoj Brusovači između kućnog broja 47 i 49., Općina Vojnić je 12. listopada 2019. godine održala 4. edukaciju s ciljem razmatranja mogućnosti razvoja lokalnih proizvoda na temelju posebnosti pograničnog područja, a posebice sadnje i uzgoja kestena.

Predviđene edukacije odnosile su se na:

  1. Edukacija o načinu zaštite sadnica kestena i problemima sa sadnicama u fazi stvaranja ploda te osvrt na trenutno stanje eksperimentalnog nasada koju je održao Dragan Milić, Poljoprivredno-gospodarska zadruga EKO-RAZVOJ, Petrinja.
  2. Edukacija o iskustvima koja su zabilježena na studijskom putovanju i način na koji se kesten uzgaja u Italiji koju je održao Josip Dolenac, predstavnik Centra za šljivu i kesten, Petrinja.

Edukaciji je prisustvovalo 29 zainteresiranih osoba, od kojih 15 poljoprivrednika sa područja Vojnića, Velike Kladuše i Bužima (BiH).

Edukacija je održana u sklopu projekta „Zaštita i promocija kestena“, Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 besplatna za sve sudionike.

Ovo je posljednja edukacija koja je trebala biti održana u sklopu projekta i ovime je Općina Vojnić završila ovu aktivnost.

Četvrta radionica projekta „Zaštita i promocija kestena“ u Vojniću

Od jula mjeseca 2017. godine Općina Velika Kladuša, kao lider, a u partnerstvu sa Općinom Bužim, Poljoprivrednim zavodom Unsko-sanskog kantona, Općinom Vojnić, Gradom Karlovac i Centrom za šljivu i kesten iz Republike Hrvatske realizira projekat “Zaštita i promocija kestena“. S obzirom na to da rok ističe u decembru ove godine, projekt ulazi u samu završnicu. Četvrta i posljednja radionica projekta održana je danas u Vojniću, R Hrvatska….

Gepostet von Radio Velika Kladuša am Samstag, 12. Oktober 2019

 

Predhodni

Slijedeci