Okrugli stol pod nazivom „Biološko suzbijanje invazivne vrste kestenove ose šiškarice“

U okviru projektne aktivnosti “Zaštita i unapređenje zdravstvenog stanja kestenovih šuma” koji se finansira u okviru Programa IPA Interreg prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, u Bihaću je održan okrugli stol pod nazivom “Biološko suzbijanje invazivne vrste kestenove ose šiškarice”. Okrugli stol organizirao je Poljoprivredni zavod  Unsko-sanskog kantona s ciljem upoznavanja relevantnih institucija sa rezultatima provedenih aktivnosti analize zdravstvenog stanja kestenovih šuma na prostoru Općina Velika Kladuša i Bužim.

Također, na okruglom stolu prisutni su upoznati sa  aktivnostima ispuštanja parazitoida “Torymus sinensis” u svrhu biološkog načina suzbijanja kestenove ose šiškarice. S obzirom da od strane Federalnog ministarstvo okoliša i turizma nije odobren uvoz i ispuštanje “Torymus sinensisa” kao sredstva biološke kontrole na planiranim lokalitetima u općinama Velika Kladuša i Bužim, ispuštanje je izvršeno u pograničnom dijelu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tačnije na području Općine Vojnić u Hrvatskoj (Petrova gora) i na području Sisačko-moslavačke županije (Rujevac-Petrinja) .

Učešće na okruglom stolu uzeli su  predstavnici Vlade USK-a, odnosno Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede i  Mehira Perviz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USK-a.

Kako je istaknuto, analiza zdravstvenog stanja kestenovih šuma i ispuštanje “Torymus sinensis” izvršena je od strane dr. sc. Dinke Matošević, vodećeg eksperta u Hrvatskoj za biološku kontrolu šumskih štetnika.

“Uzimajući u obzir pozitivna iskustva i jako odobre rezultate biološkog suzbijanja ose šiškarice iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Francuske, očekivanja su da rezultati budu učinkoviti i na području USK-a što će se u narednom periodu moći pratiti provođenjem monitoringa o stanju kestenovih šuma”- istaknuto je na okruglom stolu.

Link Vlada USK: okrugli stol

VIDEO: Zaštita i promocija kestena

VIDEO: Zaštita i promocija kestena

Gepostet von Vlada Unsko – sanskog kantona am Freitag, 21. Juni 2019

 

 

Predhodni

Slijedeci