Potpisan ugovor na realizaciji prekograničnog projekta “Zaštita i promocija kestena”

Načelnik Općine Velika Kladuša, Fikret Abdić i predstavnica Upravljačkog tijela EU Stella Arneri u prostorijama Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske  potpisali ugovor na realizaciji projekta prekogranične saradnje “Zaštita i promocija kestena” – Kesten. 

Vrijednost projekta iznosi 589.558,39 EUR i od toga IPA grant je 501.124,61 EUR, a ostatak sredstava od 88.433,78 EUR podrazumijeva finansijsko učešće partnera na projektu. Implementacija projekta odvijat će se od jula mjeseca 2017. godine do kraja decembra 2019. godine.

Opći cilj projekta je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju. Aktivnostima je planirana izrada analize i plana zaštite oštećenih stabala kestena, procjenjivanje održivog ekološkog i ekonomskog potencijala kestena u ciljanom području, razvoj GIS baze podataka kestenovih šuma, sadnja trajnih nasada kestena u Velikoj Kladuši, Bužimu i Vojniću u eksperimentalne svrhe, revitalizacija aleje kestena u Karlovcu, brojne edukcije i prezentacije, manifestacije, okrugli stolovi i konferencije.

Glavne ciljne skupine su lokalno stanovništvo, poljoprivrednici, lokalna vlast i relevantne institucije, stručnjaci u području poljoprivrede, koji će imati koristi od provedbe projekta.

Predhodni

Slijedeci