Studijska posjeta u Italiju

U okviru projekta “Zaštita i promocija ketena” članovi projektnog tima i farmera sudjelovali su na trodnevnoj studijskoj posjeti u Italiju, Regija Piemonte, Cuneo koje je u periodu od 01. do 03 Oktobra 2019. organizirao Vodeći partner Općina Velika Kladuša.

Posjeta plantaži proizvođača kestena i pogonu za otkup i preradu plodova pitomog kestena rađena je u organizaciji i pratnji stručnih osoba iz Italije i Hrvatske s ciljem razmjene iskustava i unaprijeđenja znanja o komercijalnim i proizvodnim mogućnostima plantaža kestena i perspektivama uzgoja kestena kao voćarske kulture. Glavni voditelji i predstavnici domaćina bili su prof. dr. sc. Gabriella Mellano i prof. dr. sc. Gabriele Loris Beccaro (Agronomski fakultet, Univerzitet u Torinu) i doc. dr. sc. Željko Prgomet i dr. sc. Iva Prgomet (Skink d.o.o., Rovinj).

Posjećene su dvije plantaže zasada krupnoplodnog maruna sorte Bouche de Betizac u blizini Cunea. Prva plantaža bila je starosti 5 i 7 godina, dok je druga plantaža starosti 25 godina. Veoma uređeni i održavani nasadi, korištenje naprednih tehnologija u radu, rodne krošnje stabala sa krupnim plodovima kestena, kojih je u kilogramu bilo u rasponu od 30 do 50 komada, glavne su karakteristike posjećenih plantaža.

Učesnici su imali priliku razmijeniti znanja i iskustva, te postaviti pitanja vlasnicima zasada pitomog kestena o svim fazama razvoja plantaže (pripreme zemljišta, sadnje i održavanja zasada, tretiranja i ubiranja plodova, prodaje i isplativosti investicije).

U sklopu druge plantaže nalazio se pogon za otkup i razvrstavanje prikupljenih plodova pitomog kestena pri čemu su prisutni, osim razmjene iskustva sa vlasnicima plantaže, imali priliku vidjeti praktično demonstraciju mehaničkog sakupljanja, razdvajanja i razvrstavanja plodova kestena.

Po završetku obilaska plantaža kestena, učesnici su posjetili Regionalni centar za istraživanje i razvoj kestena Piemonte (Centro Regionale di Castanicoltura del Piemonte). Centar su 2009. godine osnovali Univerzitet u Torinu i lokalne institucije s ciljem pružanja naučnih i tehničkih rješenja za uzgoj kestena, unapređenje njegove konkurentnosti i poboljšanje kestena kao voćarske i drvne kulture. Centar se bavi istraživanjem i spriječavanjem  bolesti koje zahvaćaju kesten u današnje vrijeme, poput bolesti raka kestenove kore (Cryphonectria parasitica) , napada kestenove ose šiškarice (Dryocosmus kuriphilus) i razne druge bolesti koje se nastoje suzbiti. Posjeduje rasadnik sa preko 100 sorata kestena na kojima se rade naučna istraživanja. Veliku brigu poklanjaju očuvanju i zaštiti autohtone evropske vrste pitomog kestena (Castanea sativa) koja je u velikoj mjeri prisutna, ali isto tako ugrožena, na prostorima Italije. Predstavnik Centra, prof. dr. sc. Gabriele Loris Beccaro sa saradnicima, prezentirao je dosadašnji rad i rezultate Centra, te je učesnike upoznao sa lokacijama i prostorijama u kojima djeluje i radi osoblje Centra.

 

FOTO GALERIJA no1:

 

FOTO GALERIJA no2:

 

Chestnut R&D Center Piemonte

Predhodni

Slijedeci