U okviru prvog poziva IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020 odobren projekat “Zaštita i promocija kestena” – Kesten

Dana 02. februara 2017. godine Evropska unija odobrila je zajednički projekat “Zaštita i promocija kestena” – Kesten za sufinansiranje u okviru Programa IPA Interreg prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.2020.

Projekat realiziraju Općina Velika Kladuša kao vodeći Partner i partneri iz BiH: Općina Bužim i Poljoprivredni zavod USK kao i partneri iz R Hrvatske: Općina Vojnić, Grad Karlovac i Centar za šljivu i kesten iz Petrinje.

Glavni cilj projekta je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju. U Hrvatskoj se relativno nedavno pojavila bolest kestenove ose šiškarice koja se u posljednje dvije godine proširila i na BiH. To je bolest koja se brzo širi, a kao posljedicu ima smanjenje prinosa i olakšava širenje drugih bolesti kestena, a sve zajedno može dovesti i do izumiranja određenih staništa kestena. Projekat će doprinijeti istraživanju i praćenju bolesti kestenove ose šiškarice u ranoj fazi u BiH i tokom projekta kada se očekuje njeno značajno proširenje i kontrolno promatranje u pograničnom području, kao i prijenos znanja i iskustava iz R Hrvatske na BiH.

Kroz projekat će se poduzeti niz aktivnosti koji će imati značajan utjecaj na rješavanje ovog problema, a između ostalog planirana je izrada analize i plana zaštite oštećenih stabala kestena, procjenjivanje održivog ekološkog i ekonomskog potencijala kestena u ciljanom području, razvoj GIS baze podataka kestenovih šuma, sadnja trajnih nasada kestena u Velikoj Kladuši, Bužimu i Vojniću u eksperimentalne svrhe, revitalizacija aleje kestena u Karlovcu, brojne edukcije i prezentacije, manifestacije, okrugli stolovi i konferencije. Glavne ciljne skupine su lokalno stanovništvo, poljoprivrednici, lokalna vlast i relevantne institucije, stručnjaci u području poljoprivrede, koji će imati koristi od provedbe projekta. Prekogranična dodatna vrijednost projekta su zajedničke inicijative za borbu i uspostavljanje sistema protiv bolesti kestenove ose šiškarice. Posebno je važno napomenuti da je neophodno raditi na ovom problemu zajedno zbog šumskog pojasa kestenovih šuma koji se proteže uz granicu Hrvatske i BiH, što će biti ostvareno ovim projektom.

Vrijednost projekta iznosi 589.558,39 EUR i od toga IPA grant je 501.124,61 EUR, a ostatak sredstava od 88.433,78 EUR podrazumijeva finansijsko učešće partnera na projektu. Implementacija projekta odvijat će se od jula mjeseca 2017. godine do kraja decembra 2019. godine.

Slijedeci